ISSUES OF APPLYING THE INVALIDITY OF TRANSACTIONS THAT DO NOT COMPLY WITH LEGISLATIVE REQUIREMENTS (World Conference on Social Sciences, Law and Public Policy, 2026)
Мазкур мақолада Ўзбекистон Республикаси Фуқаролик кодексининг 116-моддасида назарда тутилган қонунчилик талабларига мувофиқ бўлмаган битимларнинг ҳақиқий эмаслиги масалалари илмий-ҳуқуқий жиҳатдан таҳлил қилинган. Битимни қонун ёки одоб-ахлоқ асосларига зид деб топишнинг назарий асослари, ўз-ўзидан ҳақиқий бўлмаган ва низоли битимлар ўртасидаги фарқлар ҳамда суднинг ex officio ваколатлари очиб берилган. Миллий қонунчилик нормалари хорижий (айниқса, Россия Федерацияси) тажрибаси билан қиёсий таҳлил қилиниб, амалдаги ҳуқуқни қўллашда юзага келаётган муаммолар кўрсатиб ўтилган. Мақолада ФК 116-моддасини такомиллаштириш бўйича муаллифлик таклифи илгари сурилган.
Keywords: битимнинг ҳақиқий эмаслиги, қонун талабларига зид битим, одоб-ахлоқ ва ҳуқуқий тартибот, ўз-ўзидан ҳақиқий бўлмаган битим, низоли битим, ex officio, суд амалиёти.