NASR VA NAZMDA AYOLLAR OBRAZINING BADIIY-ESTETIK TALQINI: MA’NAVIY IDEAL, IJTIMOIY MAVQE VA RUHIY KECHINMALAR UYG‘UNLIGI (World Conference on Social Sciences, Law and Public Policy, 2026)
Mazkur maqolada nasr va nazmda ayollar obrazining badiiy-estetik talqini, uning ijtimoiy-falsafiy mazmuni hamda ruhiy-psixologik xususiyatlari tahlil qilinadi. Adabiyot tarixida ayol obrazi muhabbat, go‘zallik, sadoqat, ma’naviy poklik, sabr-bardosh va fidoyilik timsoli sifatida tasvirlangan. Shu bilan birga, nasriy va she’riy asarlarda ayol obrazi jamiyatdagi ijtimoiy ziddiyatlar, axloqiy muammolar, gender tengsizlik va shaxs erkinligi masalalarini yorituvchi muhim badiiy vosita vazifasini bajaradi. Nazmda ayol obrazi ko‘proq ideal, ilhom manbai va ma’naviy go‘zallik ramzi sifatida namoyon bo‘lsa, nasrda u hayotiy voqelik, ijtimoiy muhit, ruhiy iztirob va taqdir sinovlari bilan bog‘liq holda kengroq ochiladi. Maqolada mumtoz va zamonaviy adabiyot namunalari asosida ayol obrazining poetik va nasriy talqinlari qiyosiy jihatdan o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, nasr va nazmda ayol obrazi nafaqat estetik hodisa, balki jamiyat ma’naviy qiyofasini aks ettiruvchi muhim adabiy kategoriyadir.
Keywords: nasr, nazm, ayol obrazi, badiiy talqin, ma’naviy poklik, ijtimoiy muhit, ruhiy kechinma, gender masalasi, adabiy-estetik tahlil.