KULOLCHILIKNING RIVOJLANISH BOSQICHLARI (World Conference on Social Sciences, Law and Public Policy, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek xalq amaliy san’atining eng qadimiy turlaridan biri bo‘lgan kulolchilikning tarixiy ildizlari, hududiy maktablarining o‘ziga xos texnik xususiyatlari va bugungi kundagi rivojlanish tendensiyalari tahlil qilingan. Tadqiqot davomida an’anaviy ishqorli sir tayyorlash texnologiyasi va loy tarkibini boyitish usullari ilmiy nuqtayi nazardan yoritilgan. Shuningdek, maqolada globallashuv sharoitida milliy kulolchilikning badiiy xususiyatlarini saqlab qolgan holda zamonaviy dizayn bilan integratsiyalashuvi masalalari o‘rganilgan.
Keywords: Kulolchilik, kulolchilik maktabi, ishqorli sir (ishqor), guldasta, terrakota, texnologik jarayon, xalq ustalari, badiiy transformatsiya, keramika, loy tarkibi.