BOSHLANG‘ICH SINF O‘QISH SAVODXONLIGI DARSLARIDA MATN USTIDA ISHLASHNING DIDAKTIK ASOSLARI (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘qish savodxonligi darslarida matn ustida ishlashning didaktik asoslari, mazmuniy tuzilmasi va o‘quvchi tafakkurini rivojlantirishdagi pedagogik imkoniyatlari ilmiy tahlil qilinadi. O‘qish savodxonligi faqat harflarni tanish yoki ravon o‘qish texnikasi emas, balki matn mazmunini anglash, axborotni saralash, muallif niyatini tushunish, xulosa chiqarish, dalil topish va o‘qilgan materialni hayotiy vaziyat bilan bog‘lash kompetensiyasi sifatida baholanadi. Tadqiqotda matn bilan ishlash jarayoni tayyorgarlik, idrok, tahlil, talqin, baholash va ijodiy qo‘llash bosqichlari orqali yoritildi. Maqolada davlat ta’lim siyosati, xalqaro baholashlar va boshlang‘ich ta’lim metodikasi nuqtayi nazaridan matn ustida ishlashning dolzarbligi asoslanib, o‘qituvchining savol-topshiriqlarni tanlash, lug‘aviy ishni tashkil etish, badiiy va axborot matnlarini farqlash, o‘quvchi nutqini rivojlantirish hamda sinfda dialogik muhit yaratishdagi roli ochib berildi.
Keywords: o‘qish savodxonligi, matn ustida ishlash, boshlang‘ich ta’lim, didaktik asos, matnni tushunish, o‘quvchi tafakkuri, savol-topshiriq, nutq rivoji