МАЪМУРИЙ СУДГА МУРОЖААТ ЭТИШ МУДДАТЛАРИНИНГ ШАКЛЛАНИШИ ВА РИВОЖЛАНИШИ (World Conference on Agricultural and Earth Sciences, 2026)
Мақолада маъмурий судга мурожаат қилиш муддатларининг ҳуқуқий табиати, уларнинг маъмурий судлов тизимидаги ўрни ва аҳамияти илмий-ҳуқуқий жиҳатдан таҳлил қилинади. Маъмурий судга мурожаат қилиш муддатлари ҳуқуқий аниқлик, барқарорлик ва адолат тамойилларини таъминлашда муҳим процессуал механизм сифатида баҳоланади. Мақолада миллий қонунчилик, суд амалиёти ҳамда халқаро тажриба асосида мазкур институтнинг мазмун-моҳияти ёритилган. Шунингдек, судга мурожаат қилиш муддатининг бошланиш нуқтаси, уни тиклаш шартлари ҳамда “узрли сабаб” тушунчасини қўллаш амалиётидаги айрим муаммолар таҳлил қилинган. Тадқиқот натижасида маъмурий судловда мурожаат муддатларини қўллашда ҳуқуқий аниқликни таъминлаш, суд амалиётида бир хил ёндашувни шакллантириш ҳамда қонунчиликни такомиллаштиришга қаратилган илмий таклиф ва хулосалар илгари сурилган.
Keywords: маъмурий суд, судга мурожаат қилиш муддати, маъмурий процесс, ҳуқуқий аниқлик, судга кириш ҳуқуқи, узрли сабаб, муддатни тиклаш, маъмурий шикоят, процессуал муддат, даъво муддати.