QORAQALPOG‘ISTON KUTUBXONA-AXBOROT TIZIMINING MUSTAQILLIKDAN KEYINGI RIVOJLANISH BOSQICHLARI (Symposium on Life and Environmental Sciences, 2026)
Maqolada O‘zbekiston mustaqillikka erishganidan keyin Qoraqalpog‘iston Respublikasida kutubxona-axborot tizimining shakllanishi va rivojlanish bosqichlari tahlil qilingan. Muallif tomonidan soha taraqqiyoti uch asosiy bosqichga ajratib o‘rganilgan: tizimni saqlab qolish va milliylashtirish bosqichi (1991–2000), axborot-kommunikatsiya texnologiyalarini joriy etish bosqichi (2000–2016) hamda raqamlashtirish va modernizatsiya bosqichi (2016-yildan hozirgacha). Shuningdek, kutubxonalarning an’anaviy faoliyatdan zamonaviy axborot-resurs markazlariga aylanish jarayoni, elektron xizmatlarning rivojlanishi hamda kitobxonlik madaniyatini yuksaltirishdagi ahamiyati yoritilgan.
Keywords: Qoraqalpog‘iston, kutubxona-axborot tizimi, mustaqillik, axborot-resurs markazi, elektron katalog, raqamlashtirish, kitobxonlik madaniyati, modernizatsiya, elektron kutubxona.