(untitled) (Symposium on Life and Environmental Sciences, 2026)
Ushbu maqolada lalmi tuproqlarning gumus miqdori va uning o‘zgarishi haqida bayon qilingan. Tadqiqot ishida hozirgi kundagi lalmi tuproqlarning gumus bilan ta’minlanganlik darajasi o‘rganilgan va B.V.Gorbunov tadqiqotlariga solishtirilgan, o‘tgan 80 yildan ortiq vaqt davomida qanchalaik farqlanishi ochib berilgan. Lalmi tuproqlarning o‘tgan 80 yildan ortiq vaqt davomida yuqori qatlamida gumus juda sezilarli darajada kamaygan, lekin pastki qatlamlar tomon bir tekis kamayganligi aniqlandi.