SURUNKALI JISMONIY ZO‘RIQISH SINDROMIDA MIOKARD METABOLIZMINI YAXSHILOVCHI VOSITALARNING SAMARADORLIGI (Global Conference on Medical and Health Sciences, 2026)
Maqolada yuqori malakali sportchilarda surunkali jismoniy zo‘riqish sharoitida yurak siklining fiziologik va adaptatsiya mexanizmlari tahlil qilingan. Intensiv mashg‘ulotlar va qisqa muddatli tiklanish fonida miokard metabolizmining buzilishi, energiya defitsiti va gipoksiya holatlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, miokard faoliyatini qo‘llab-quvvatlovchi, xalqaro antidoping (WADA) talablariga javob beruvchi metabolik va kardioprotektor vositalarning (L-karnitin, koenzim Q10, fosfokreatin) samaradorligi baholangan.
Keywords: surunkali jismoniy zo‘riqish, miokard metabolizmi, kardioprotektorlar, adaptatsiya mexanizmlari, sport biokimyosi, yurak sikli, karate.