(untitled) (Global Conference on Multidisciplinary Research and Innovation, 2026)
Ушбу мақолада зира (Cuminum cyminum L.) ўсимлигининг икки навида — Ch-1 ва In-1— турли экиш муддатларининг фенологик ривожланиш, ҳосилдорлик ва иқтисодий самарадорлик кўрсаткичларига таъсири илмий жиҳатдан таҳлил қилинган. Тадқиқот натижаларига кўра, экиш муддати ўсимликнинг ўсиш суръати, гулланиш даври ва уруғ ҳосилига бевосита таъсир кўрсатган. 25 мартдаги экиш шароитида ҳар икки навда ҳам барча морфологик ва биокимёвий кўрсаткичлар максимал бўлган. Ch-1 навида ҳосилдорлик 430 кг/га, In-1навида эса 415 кг/га ни ташкил этган, бу билан бирга эфир мойи миқдори мос равишда 3,55 ва 3,45 % даражада қайд этилган. Таҳлиллар натижасида экиш муддати билан ҳосилдорлик ўртасида параболик боғланиш мавжудлиги аниқланди.