TALABALARNING KOGNITIV QIZIQISHLARINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK IMKONIYATLARI (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Ushbu maqolada talabalarning kognitiv qiziqishlarini shakllantirish va rivojlantirishning o‘ziga xos xususiyatlari, pedagogik shart-sharoitlari va samarali metodik yondashuvlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda kognitiv qiziqishlarning nazariy asoslari, ularning o‘quv jarayonidagi roli, individual va guruhiy o‘quv faoliyatiga ta’siri, shuningdek, zamonaviy pedagogik texnologiyalar va interfaol metodlar yordamida rivojlantirish usullari batafsil ko‘rib chiqiladi. Maqolada kognitiv qiziqishlarni o‘rganishda psixologik va didaktik omillar, motivatsion mexanizmlar va o‘quvchilarni faoliyatga jalb qilish strategiyalari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, talabalarda kognitiv qiziqishning barqaror shakllanishi o‘quv jarayonining samaradorligini oshiradi, mustaqil fikrlash va ijodiy yondashuv ko‘nikmalarini rivojlantiradi hamda ta’lim sifatining yuqori darajasini ta’minlaydi.
Keywords: kognitiv qiziqish, talaba faoliyati, o‘quv motivatsiyasi, kreativ tafakkur, pedagogik shart-sharoitlar, interfaol metodlar, o‘quv jarayoni, bilimga qiziqish, mustaqil fikrlash, ta’lim sifatini oshirish, zamonaviy pedagogik texnologiyalar.