OILA A’ZOLARNING MANFAATLARINI TA’MINLASH VOSITASI SIFATIDA TA’MINOT BERISH BO‘YICHA KELISHUV (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Maqolada oila a’zolarining manfaatlarini ta’minlash vositasi sifatida ta’minot (aliment) to‘lash to‘g‘risidagi kelishuvning huquqiy mohiyati, mazmuni hamda amaliy ahamiyati yoritilgan. O‘zbekiston Respublikasi Oila kodeksining 130–134-moddalari asosida aliment to‘lashning kelishuv, ixtiyoriy va sud tartibida amalga oshirish mexanizmlari tahlil qilinadi. Shuningdek, aliment to‘lash to‘g‘risidagi kelishuvning notarial rasmiylashtirilishi, uning ijro hujjati sifatidagi yuridik kuchi va bitimning fuqarolik-huquqiy shartnomalardan farqli jihatlari ilmiy-nazariy asosda ko‘rib chiqilgan. Muallif aliment kelishuvining huquqiy tabiatini, taraflarning huquq va majburiyatlarini, bitimni o‘zgartirish va bekor qilish tartibini aniqlashtirish zarurligini asoslaydi hamda Rossiya Federatsiyasi Oila kodeksi bilan qiyosiy tahlil asosida takomillashtirish takliflarini bildiradi.
Keywords: Aliment, ta’minot, oilaviy kelishuv, Oila kodeksi, mediatsiya, shartnoma, notarial tasdiqlash, ijro varaqasi, fuqarolik-huquqiy bitim, muomalaga layoqat, taraflarning huquq va majburiyatlari, sudgacha hal etish, oila a’zolarining manfaatlari, dispazitivlik prinsipi, huquqiy kafolatlar.