(untitled) (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Erkin Aʻzam nasrida gʻoya va syujetning bogʻlanish darajasini aniqlash mazkur tezisning asosiy muammosidir. Tadqiqotda tarixiy-qiyosiy tahlil, germenevtik sharh, manbashunoslik va matniy kuzatuv usullari qoʻllanib, roman kompozitsiyasi uch syujet tuguni, toʻrt obrazlar guruhi va ikki ramziy qatlam boʻyicha ajratildi. Tahlil natijasida markaziy konflikt 7 ta kompozitsion bogʻlanish orqali ochilib, har bir epizod gʻoyaviy yuklamani kuchaytirishi aniqlandi. Bayt iqtiboslari va majoziy maʻno sharhi qahramonlar harakati bilan fikriy qatlam bir yoʻnalishda ishlashini koʻrsatdi. Xulosa shuki, asarda syujet voqealar zanjiri emas, balki gʻoyani harakatga keltiruvchi poetik mexanizm sifatida xizmat qiladi; bu esa XX asr oʻzbek nasrida kompozitsion yaxlitlikni oʻrganishga yangi kuzatuv beradi.