(untitled) (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Ushbu maqolada umumiy o‘rta ta’lim muassasalari direktorlarining davlat tilida ish yuritish kompetentligini rivojlantirish masalasi maktab boshqaruvi, hujjatshunoslik, til siyosati va rahbar kadrlar malakasini oshirish tizimi kesishgan nuqtada tahlil qilinadi. Tadqiqotda davlat tilida ish yuritish kompetentligining mazmuni oddiy imloviy savodxonlik darajasida emas, balki huquqiy-me’yoriy hujjatlarni to‘g‘ri talqin qilish, rasmiy matnni boshqaruv qaroriga mos tuzish, pedagogik jamoa bilan yozma kommunikatsiyani sifatli tashkil etish, mahalliy hujjatlarni yagona terminologik me’yor asosida yuritish hamda maktabda davlat tiliga hurmat muhitini shakllantirish qobiliyati sifatida ochib beriladi. Maqolada normativ-huquqiy tahlil, kompetensiyaviy yondashuv, hujjatshunoslik tahlili, pedagogik modellashtirish va boshqaruv jarayonini tizimli tahlil qilish metodlariga tayangan holda maktab direktori uchun institutsional-pedagogik mexanizmning tarkibiy qismlari asoslanadi. Natijada davlat tilida ish yuritish kompetentligini rivojlantirishning normativ, diagnostik, metodik, amaliy va monitoring bloklaridan iborat model taklif etiladi. Mazkur model maktab rahbarining shaxsiy til madaniyati, boshqaruv mas’uliyati va muassasa hujjat aylanishi sifatini bir butun jarayon sifatida qarash zarurligini ko‘rsatadi.