O’ZBEK ONOMASTIKASI: KO’LAMI,HAJMI VA MAZMUNI (Symposium on Life and Environmental Sciences, 2026)
Ushbu tadqiqot O‘zbek onomastikasining ko‘lami, hajmi va mazmunini tizimli va ilmiy yondashuv asosida o‘rganishga qaratilgan. Onomastika tilshunoslikning muhim bo‘limlaridan biri sifatida shaxs, hudud, etnos va tabiiy obyektlar nomlarini o‘rganadi. Tadqiqot jarayonida antroponimlar, toponimlar, etnonimlar va gidronimlar kabi asosiy onomastik birliklarning leksik, morfologik, fonetik va semantik xususiyatlari tahlil qilindi. Shu bilan birga, onomastik birliklarning tarixiy rivojlanishi, ijtimoiy-madaniy omillar bilan uzviy bog‘liqligi ham yoritildi. Tadqiqotda tavsifiy, qiyosiy, etimologik va kontekstual metodlardan foydalangan holda O‘zbek onomastikasining ko‘lami va mazmuni aniqlandi. Olingan natijalar onomastik birliklarning til tizimidagi funksional o‘rni, ularning semantik boyligi va milliy madaniyatni aks ettirishdagi ahamiyatini ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari umumiy tilshunoslik, onomastika va sotsiolingvistika sohalari uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.
Keywords: O‘zbek onomastikasi, onomastik birliklar, antroponimlar, toponimlar, etnonimlar, gidronimlar, lingvistik xususiyatlar, ko‘lam, hajm, mazmuni