OLIY TA’LIM MUASSASALARIDA TALABALARNING KOGNITIV QIZIQISHLARINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK SHART-SHAROITLARI (Symposium on Natural and Applied Sciences, 2026)
Ushbu maqolada oliy ta’lim muassasalarida talabalarning kognitiv qiziqishlarini shakllantirish va rivojlantirishning amaldagi holati, mavjud muammolar va ular bilan bog‘liq pedagogik shart-sharoitlar tahlil qilinadi. Tadqiqotda kognitiv qiziqishlarning nazariy asoslari, ta’lim jarayonida ularning o‘rni, talabalar faoliyatini rag‘batlantirish usullari va interfaol pedagogik texnologiyalar yordamida rivojlantirish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Maqolada, shuningdek, oliy ta’lim muassasalarida kognitiv qiziqishlarni rivojlantirish jarayonida uchraydigan muammolar — motivatsiya yetishmovchiligi, dars jarayonining passivligi, individual yondashuvning yetishmasligi va zamonaviy texnologiyalarni to‘liq qo‘llashning cheklanishi kabi omillar tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, kognitiv qiziqishlarni samarali rivojlantirish uchun pedagogik shart-sharoitlarni yaxshilash, interfaol va innovatsion metodlarni keng joriy etish, talabalar faoliyatini individual va tizimli tarzda qo‘llab-quvvatlash zarur. Shu bois maqolada kognitiv qiziqishlarni rivojlantirish bo‘yicha tavsiyalar va amaliy chora-tadbirlar ham taqdim etilgan.
Keywords: oliy ta’lim muassasalari, kognitiv qiziqish, talaba faoliyati, pedagogik shart-sharoitlar, motivatsiya, interfaol metodlar, innovatsion texnologiyalar, ta’lim sifati, individual yondashuv, pedagogik muammolar, o‘quv jarayoni, kreativ tafakkur, ta’limni modernizatsiya qilish.