КОКЦИНЕЛЛИДЛАРNI O’RGANISH BO’YICHA ADABIYOTLAR TAHLILI (International Conference on Education, Psychology and Humanities, 2026)
Кокцинеллидлар (Coleoptera, Coccinellidae) қишлоқ хўжалик экинлари кўпчилик зараркунандаларининг самарали табиий кушандаси ҳисобланиб, биологик курашда муҳим аҳамият касб этади. Дастлабки машхур швед олими Карл Линней ўсимлик битларига қарши хонқизи қўнғизлари ва олтинкўзни қўллашни тавсия этган (Коппел, Мертинг, 1980). Эразм Дарвин эса иссиқхоналарни ўсимлик битларидан тозалаш мақсадида хонқизи қўнғизларидан фойдаланишни маслаҳат берган (Darwin, 1800). Англияда ўсимлик битларини йўқотиш мақсадида далада ва иссиқхоналарда зараркунандага қарши хонқизи қўнғизларини тарқатиш таклиф этилган (Kirby, Spence, 1954).