LEXICOGRAPHIC AND LINGUOCULTURAL REPRESENTATION OF PERSONAL NAMES IN ENGLISH AND UZBEK ANTHROPONYMIC DICTIONARIES (International Conference on Education, Psychology and Humanities, 2026)
Mazkur tezisda ingliz va o‘zbek tillaridagi antroponimik lug‘atlarning leksikografik hamda lingvomadaniy xususiyatlari qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida antroponimlarning lug‘atlarda ifodalanish usullari megastruktura, makrostruktura va mikrostruktura doirasida o‘rganildi. Tahlillar ingliz antroponimik lug‘atlarida formal, pragmatik, etimologik va tasviriy parametrlar tizimli ravishda berilishini, o‘zbek antroponimik lug‘atlarida esa semantik va lingvomadaniy yondashuv ustuvor ekanligini ko‘rsatdi.
Keywords: antroponim, leksikografiya, mikrostruktura, pragmatika, semantika, etimologiya, lingvomadaniyat.