(untitled) (International Conference on Education, Psychology and Humanities, 2026)
Maqolada 1992–2023-yillarda O‘zbekistonda professional futbol boshqaruvining institutsional evolyutsiyasi vakolatlar taqsimoti nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Milliy futbol federatsiyasining tashkil topishi, FIFA tizimiga qo‘shilish, professional liganing funksional ajralishi, federatsiyaning assotsiatsiya shakliga o‘tishi va futbol akademiyalari tarmog‘ining qayta tartibga solinishi tarixiy-huquqiy bosqichlar sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot davlat organlari, O‘zbekiston futbol assotsiatsiyasi, Professional futbol ligasi, hududiy assotsiatsiyalar va klublar o‘rtasidagi strategiya, musobaqa, litsenziyalash, intizom, yoshlar tayyorlash, infratuzilma va moliyalashtirish vakolatlarini qiyoslaydi. Natijalar davlat ko‘magi resurslarni safarbar etishda muhim bo‘lganini, biroq vazifa, vakolat va javobgarlik bir subyektda jamlanmaganda hisobdorlik susayishini ko‘rsatadi. Ilmiy yangilik boshqaruv modelini tashkilot nomlari tarixi emas, qaror qabul qilish va natija uchun javobgarlik zanjiri orqali baholashdan iborat. Maqolada vakolatlar matritsasi, ochiq yillik hisobot, manfaatlar to‘qnashuvini boshqarish va hududiy assotsiatsiyalar salohiyatini baholash mexanizmlari taklif etiladi.